duminică, 8 februarie 2009

Armele de la Ciorogarla, furate de militari la comanda?


Teoria cea mai pertinenta, potrivit autoritatilor care ancheteaza furtul celor peste 50 de arme de la depozitul de la Ciorogarla, Ilfov, este ca mitralierele au fost sustrase din unitatea ilfoveana pentru ca apoi sa fie livrate in zone de conflict.

Aceasta este, potrivit unor surse judiciare, principala pista a anchetatorilor care investigheaza disparitia celor peste 50 de arme automate (mitraliera AK-47 cu afet, pistoale-mitraliera si pistoale-mitraliera cu pat rabatabil) din depozitul de armament pentru infanterie, informeaza Evenimentul zilei. "Cel mai probabil este vorba despre un furt executat la comanda - fie cu ajutorul unor militari din unitate, fie chiar de catre acestia -, iar armele ar putea fi destinate unei zone de conflict. Experienta ne-a aratat ca este foarte putin probabil ca armele furate din unitatea militara de la Ciorogarla sa fie destinate pietei din Romania. In marea lor majoritate, armele folosite ilegal la noi se afla in posesia unor membri ai lumii interlope. Dar, in conflictele pe care le provoaca, acestia nu folosesc mitraliere, ci sabii, pistoale cu gaz, arme de vanatoare cu aer comprimat si, foarte rar, pistoale cu glont", au declarat surse apropiate anchetei. Potrivit Parchetului General, autorii vor fi acuzati de furt calificat, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si calcare de consemn. Oficial insa, procurorii nu au facut nicio referire la faptul ca angajatii unitatii militare sunt principalii suspecti in acest caz, de calcare de consemn pot fi acuzati doar militarii. Totodata, potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului Apararii, Constantin Spinu, la momentul disparitiei armelor, "paza depozitului de munitii era asigurata de militari profesionisti".

"Incidentul s-a semnalat miercuri, intre orele 12.00 si 12.30, dar cand anume a avut loc nu s-a stabilit inca. Va pot spune ca accesul in unitate se face pe baza unui permis pe care il primesc toti angajatii, iar accesul in depozitul de arme si munitii se face potrivit regulamentului intern al fiecarei unitati militare", a explicat Spanu. Miercuri seara, la finalul unei sedinte-fulger la care au participat toti sefii de arma, Ministerul Internelor a hotarat sa mentina alerta de gradul I (cel mai mic nivel de alerta), in aproape toata tara. Furtul de arme de la Ciorogarla a bagat, joi, sefii Ministerului de Interne in sedinta. Mai mult, autoritatile americane au interceptat un transport de arme avand ca destinatie Hamas.
Sursa: www.ziare.com

Niciun comentariu: