duminică, 7 septembrie 2008

Documente de Poliţie şi SRI, aruncate pe malul Lacului Siutghiol


MODUL IN CARE SUNT INSTRUMENTATE INFORMATIILE NU MAI REPREZINTA UN MISTER SAU CONSPIRATIE

O arhivă de documente interne ale Poliţiei şi SRI a fost găsită ieri aruncată pe malul Lacului Siutghiol din Constanţa, aproape de Mamaia Sat. Actele provin de la Crimă Organizată, Transporturi, SRI şi Secţia 2 de Poliţie, fiind note de uz intern redactate de ofiţeri. Posesorul ilegal al documentelor pare a fi un comisar de Poliţie din Constanţa, decedat în 2005, care a lucrat la toate aceste structuri.
Arhiva s-a aflat probabil într-un garaj al familiei, deoarece o dată cu actele au fost găsite aruncate şi piese auto vechi.

Cel mai recent document este datat din 1998, anchetatorii susţinând că niciunul dintre acte nu este de importanţă. „Nu pun în pericol securitatea naţională sau a vreunei persoane”, au transmis investigatorii. Ei vor verifica modul în care actele de serviciu au ajuns în posesia comisarului a cărui familie s-a debarasat acuma de documente.Sute de dosare ale Secţiei 2 de Poliţie au putut fi, pînă ieri, răsfoite sau, după preferinţe, folosite pe post de hîrtie igienică, de către pescarii de pe culoarul care leagă lacul Siutghiol de Canalul Poarta Alba-Midia Navodari. O cantitate apreciabilă, numărînd sute de declaraţii, rapoarte, procese-verbale, note informative zăceau în bătaia vîntului, printre resturile de moloz şi movilele de gunoaie aruncate pe acel teren viran. Nume ale unor poliţişti, numere de telefon ale unor comandanţi, declaraţii ale victimelor unor infracţiuni ori „confesiuni” ale informatorilor poliţiei, cazuri clasate sau metode operative sînt doar o parte din ceea ce au găsit jurnaliştii constănţeni la ieşirea din Mamaia sat. Mormanele de hîrtii, multe cu caracter secret, se aflau chiar la marginea unui drum de pămînt, pe celălalt mal din dreptul staţiei electrice de la marginea canalului. Surprinzător este faptul că cele mai noi documente erau datate din 2003. Cei care au abandonat „oficiala” maculatură au lăsat la faţa locului şi două caschete din dotarea foştilor miliţieni şi securişti, o raniţă şi o mască de gaze, toate prăfuite şi deteriorate.

Deşi zona în care zăceau aceste documente clasificate a fost anunţată în mass media, de la primele ore ale dimineţii, poliţiştii nu s-au deranjat să le ridice decît în momentul în care au fost sesizate telefonic la numărul de urgenţă 112, tot de mass media. După acest apel, pe marginea canalului şi-au făcut apariţia mai multe maşini ale poliţiei din Năvodari şi un reprezentant al Poliţiei Transporturi. Aceştia au încărcat toate actele găsite în doi saci de hîrtie şi le-au transportat la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa pentru verificări.

Cele mai multe documente proveneau de la Secţia 2 Poliţie, din Constanţa. Un număr impresionant de acte purtau semnătura subofiţerului Gheorghe Butoianu, fost angajat al secţiei amintite, care a decedat în anul 2005, într-un accident, la domiciliu. Acesta locuia în zona Sat Mamaia, deci nu departe de locul unde au fost găsite documentele. Din spusele unor colegi, fostul „om al legii” a căzut în timp ce efectua nişte reparaţii la casă şi şi-a rupt gîtul. Butoianu avea în jur de 47 de ani şi a lucrat de-a lungul anilor atît ca poliţist, dar şi ca angajat al Serviciului Român de Informaţii, dar mai ales ca membu al ocultului „Doi ş'un sfert”, care se ocupa de activităţi de poliţie politică. Din surse confidenţiale, după 1989, Gheorghe Butoianu figura ca revoluţionar „anticomunist” rănit în revoluţia din decembrie. Numărul mare de acte cu semnătura acestuia sugerează faptul că angajatului structurilor informative îi plăcea să „colecţioneze”... anumite dosare.

Revenind la incidentul de ieri, alte aspecte delicate ies la suprafaţă. Unul dintre acestea ar fi acela că, în momentul cînd un ofiţer de informaţii îşi schimbă structura în care activează, acesta se foloseşte în continuare de reţeaua de informatori pe care şi-a construit-o de-a lungul anilor. Pe baza acestei ipoteze, informatorii „abandonaţi” în praful de la marginea Mamaiei sat pot intra de acum încolo într-o anchetă ca fiind suspecţi de poliţie politică. Aşteptăm ca IPJ să răspundă cum s-a putut ca documentele clasificate, secrete, să zacă la domiciliile unor foşti sau actuali funcţionari?! Cîţi oameni pot fi afectaţi prin furtul sau accesul la documente secrete în condiţiile în care comunicatul Poliţiei, emis special ca urmare a acestui incident, precizează doar faptul că documentele nu pot prejudicia siguranţa statului român!? Poate fi acest eveniment scînteia unor anchete interne care să verifice starea dosarelor din Secţia 2 de Poliţie? Nu este exclus ca răspunsurile la aceste întrebări să fie îngropate de autorităţi în acelaşi praf în care s-au găsit ieri documentele secrete.
sursa: telegraf online
http://www.telegrafonline.ro