duminică, 25 ianuarie 2009

Nationalisti bulgari si sindicate protestează antipoluare si criminalitate a mediului

Bulgarii au protestat pentru redeschiderea reactoarelor de la Kozlodui


Bulgarii au protestat pentru redeschiderea reactoarelor de la Kozlodui Cel putin 6.000 de persoane au manifestat duminica la Sofia pentru a cere redeschiderea a doua reactoare de la centrala nucleara de la Kozlodui, inchise in 2006 la cererea Uniunii Europene.

O orchestra cu trompete deschidea marsul, in timp ce manifestantii - 6.000 potrivit politiei, 10.000 potrivit organizatorilor - scandau "Kozlodui", informeaza AFP.

Marsul a fost organizat de Leader, noul partid al unui om de afaceri cu interese pe piata energetica , fiind sustinut de un partid nationalist si doua dintre principalele sindicate din tara.

Criza gazului rusesc, care afecteaza in mod deosebit Bulgaria, a relansat discutiile despre redeschiderea a doua reactoare care fusesera modernizate inainte de a fi inchise in 31 decembrie 2006, cu cateva ore inainte de aderarea la UE.

Bruxelles-ul cere in general inchiderea reactoarelor de tip VVER 440 , care nu sunt prevazute cu elemente destinate sa limiteze o eventuala scurgere radioactiva.

Guvernul bulgar a ordonat saptamana aceasta preparative pentru repunerea in functiune a reactorului 4, pentru cazul in care criza gazului rusesc s-ar prelungi, subliniind insa ca decizia nu va fi luata fara acordul Uniunii Europene .

www.ziare.com

Niciun comentariu: