NEWS
duminică, 25 ianuarie 2009
Proteste antiguvernamentale, a doua zi consecutiv la Sofia
Mii de bulgari au cerut joi, pentru a doua zi consecutiv, demisia Guvernului, din cauza coruptiei endemice din tara si a problemelor economice, inclusiv sistarea livrarilor de gaz rusesc.
Miercuri au avut loc ciocniri intre manifestanti, printre care studenti si fermieri, si fortele de ordine. Acestea au reprezentat cele mai grave violente din Sofia, din ultimii 12 ani, motiv pentru care joi au fost desfasurati in fata Parlamentului numerosi politisti, relateaza Reuters.
"Vrem demisia Guvernului. Vrem o viata mai buna in Bulgaria si suntem dispusi sa manifestam in continuare pana cand vom vedea o schimbare", a declarat Adriana Ivanova, o studenta in varsta de 23 de ani, unul dintre organizatorii manifestatiei.
Multi bulgari declarara ca sunt nemultumiti de standardul de viata din aceasta tara cu o populatie de 7,6 milioane, care are cel mai scazut Produs Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor din Uniunea Europeana.
Populatia este nemultumita in primul rand de esecurile Guvernului in lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate si de amanarea implementarii reformelor pentru contracararea efectelor crizei financiare mondiale.
Criza gazelor ruso-ucraineana, care a dus la sistarea livrarilor catre Bulgaria, s-a adaugat nemultumirii publice care ar putea creste si mai mult inainte de alegerile parlamentare din acest an, avertizeaza analistii.
"Bulgarul de rand se afla intr-o situatie foarte dificila, pentru ca are un venit foarte scazut si nu are aproape deloc economii pentru a trece fara probleme peste criza. Guvernul a tot spus ca nu trebuie sa ne facem griji (...) Acest lucru a fost neserios si iresponsabil", a explicat Ognian Cipev, un inginer in varsta de 53 de ani.
Nemultumirea populatiei fata de modul in care au administrat autoritatile criza economica a generat proteste si in Letonia, Islanda si Rusia.
Studentii, fermierii si ecologistii au amenintat cu noi manifestatii in urmatoarele saptamani. La randul lor, politistii intentioneaza sa protesteze sambata fata de salariile mici si de conditiile proaste de munca.
Si partidele de dreapta, aflate in opozitie, au cerut Guvernului sa demisioneze. Partidul nationalist Ataka a anuntat ca se retrage din Parlament, pentru ca acesta nu mai reprezinta adecvat cetatenii. Partidul dispune de 11 deputati, din totalul de 240.
Ciocnirile de miercuri au fost cele mai puternice dupa 1997, cand 30 de zile de proteste si greve au rasturnat guvernul socialist, care impinsese Bulgaria in haos economic.
Analistii considera ca guvernul premierului Serghei Stanisev nu este in pericol, deoarece detine majoritatea in Parlament, in pofida scaderii cotei sale de popularitate.
"In mod clar guvernul are probleme serioase (...) dar deocamdata nu exista semne de destabilizare politica. Va depinde de modul in care se vor desfasura protestele si daca vor reusi sa atraga mai multi oameni, daca vor putea rasturna guvernul", a declarat Rumiana Kolarova, analist politic la Universitatea Sofia.
Bulgaria a aderat la UE in 2007, iar Guvernul a reusit sa reduca rata somajului cu aproape 50%, la 5,8%, a dublat pensiile si salariile din sectorul public si a atras investitii in valoare de circa sase miliarde de euro, dupa alegerile din 2005.
Dar cresterea economica va fi, probabil, de 1%-2% anul acesta, in conditiile in care principala piata de desfacere pentru exporturile bulgare, UE, se confrunta cu o recesiune accentuata.
In plus, anul trecut UE a sanctionat Bulgaria pentru lipsa de progrese in combaterea coruptiei suspendand o parte din fondurile europene destinate acestei tari.
Raportul de anul trecut al organizatiei Transparency International descria Bulgaria ca cea mai corupta tara din UE, intrecand Romania.
Sursa: www.ziare.com
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu