vineri, 22 august 2008

BASESCU VIZITEAZA BARACILE TIGANESTI DIN ROMA

PRESEDINTELE FACE DECLARATII CU CARACTER JUSTITIAR SI IMPARTIABIL
"Statul român nu va accepta să fiţi discriminaţi, însă voi trebuie să respectaţi legea", le-a transmis, personal, Traian Băsescu, ţiganilor stabiliţi într-o tabără din vecinătatea Romei.

Traian Băsescu a fost primit cu entuziasm în tabăra de la Candoni. Şeful statului a dat mâna cu toată lumea şi a făcut zeci de poze.

Preşedintele i-a asigurat pe ţigani că statul român nu va accepta ca ei să fie trataţi altfel decât ceilalţi cetăţeani ai Europei Unite. Asta, în condiţiile în care guvernul italian a demarat un program de amprentare a tuturor ţiganilor fără acte de identitate.

În tabăra de la Candoni locuiesc cam 500 de ţigani din România. Mulţi dintre ei spun că şi-au găsit câte un loc de muncă şi că îşi trimit copiii la şcoală. Devin însă irascibili dacă îi întrebi despre toate aceste lucruri.

La plecare, şeful statului a fost condus cu alai.

Spre după-amiază, preşedintele Băsescu s-a întâlnit şi cu premierul italian Silvio Berlusconi, care i-a spus că amprentarea ţiganilor nu reprezintă o măsură discriminatorie, ci una care îi va ajuta pe copiii lor să se integreze în sistemul de învăţământ. În plus, premierul italian se gândeşte să extindă programul de amprentare şi pentru cetăţenii italieni care nu au acte.

Traian Băsescu i-a spus cât se poate de clar că oficialităţile de la Bucureşti nu sunt de acord cu toate măsurile luate de cele din Penisulă. A recunoscut însă că România a înregistrat un eşec parţial, când a încercat să îi integreze pe ţigani în societate.

Niciun comentariu: