joi, 14 august 2008

DEMERS PENTRU MEIN KAMPF IN OLANDA


Ministrul olandez al Culturii VREA eliminarea interdicţiei de publicare a cărţii "Mein Kampf"





Ministrul olandez al Învăţământului, Culturii şi Ştiinţelor, Ronald Plasterk, a dat naştere unei controverse, în Olanda, după ce a declarat că ţara sa ar trebui să elimine interdicţia de tipărire şi punere în vânzare a cărţii lui Adolf Hitler, "Mein Kampf", relatează Le Monde.

Punerea în vânzare şi retipărirea lucrării dictatorului nazist, în care acesta îşi expunea programul naţional-socialist, a fost interzisă după cel de-al Doilea Război Mondial, în Olanda, şi face obiectul unei pedepse penale. Cu toate acestea, ministrul a subliniat faptul că interdicţia este oarecum inutilă din următoarele motive: există dovezi ale comercializării carţii în mod clandestin, unele biblioteci o ţin la secţia de împrumut, ea poate fi accesată pe internet, şi toate acestea fără pedepse legale.

Controversa eliminării interdicţiei constă mai ales in declaraţiile contradictorii ale ministrului olandez, care pe de o parte dă dreptate unuia dintre adversarii săi, populistul de dreapta Geert Wilders, care în urmă cu câteva săptămâni a cerut interzicerea Coranului, "aşa cum este interzisă şi Mein Kampf", dar pe de altă parte afirmă că: "Wilders are dreptate, este ciudat ca această carte să fie interzisă". Afirmaţiile au fost considerate de celelalte partide ca fiind o lipsă de profesionalism din parte tânarului ministru şi o dovadă a stângăciei sale.

SURSA MEDIAFAX

Niciun comentariu: