joi, 14 august 2008

ORDONANTA 31 INTERZICE EXPRIMAREA SI GANDIREA


PROFESOR IESEAN DE EXCEPTIE ESTE ACUZAT DE NAZISM
Idei naziste la Universitatea "Cuza"
Un cadru didactic de la Universitatea "Al.I. Cuza" din Iasi sustine in fata studentilor efectele benefice ale eugeniei si teoriei rasei pure. Mircea Nicoara, asistent la Facultatea de Biologie, le-a vorbit studentilor de la Stiinte Politice, anul IV, in cadrul seminarului de "Politici de mediu" despre faptul ca interzicerea procrearii in rindul handicapatilor explica succesul economic al Germaniei de azi.
In opozitie, Mircea Nicoara a dat exemplul Romaniei care "poarta povara sociala a handicapatilor". Mai mult, in timpul monologului sau in fata studentilor, profesorul a mimat mersul unui handicapat, se pare cu o unda de dispret fata de acestia, dupa ***** ne-au relatat unii studenti: "Eu am un frate cu probleme si m-am simtit jignit atunci cind domnul profesor a inceput sa mearga si sa se bitiie ca un handicapat", a spus unul dintre studentii prezenti la seminarul de miercuri la prinz. Atitudinea profesorului a scandalizat pe unii studenti care considera ca, indirect, acesta ar fi facut apologia nazismului. In replica, Nicoara se apara spunind ca doar a mentionat exemplele urmate de alte state pentru a scapa de "povara sociala" a handicapatilor.

Cel de-al treilea seminar din cadrul disciplinei de "Politici de mediu" s-a transformat zilele trecute intr-un adevarat "subiect de meditatie" pentru studentii din anul IV de la Stiinte Politice. Cei 24 de studenti prezenti la seminar l-au audiat pret de mai bine de zece minute pe Mircea Nicoara, asistent la Facultatea de Biologie, care le-a vorbit despre situatia jalnica in care se afla astazi Romania din cauza unei politici gresit aplicate in timpul regimului comunist. "Domnul profesor a spus, referindu-se la handicapati, ca Ťmonstriiť pe care ii vedem astazi pe strada au aparut ca urmare a politicii gresit aplicate a lui Ceausescu de a-i tine in viata, cu ajutorul aparatelor, pe cei care aveau handicapuri ce nu mai puteau fi niciodata tratate. Asta pentru a iesi numarul de locuitori dorit de Ceausescu la nivelul tarii", a relatat o studenta, povestea fiind confirmata de mai multi colegi, care nu au dorit sa isi divulge numele temindu-se de represalii. Toate acestea au fost confirmate de altfel si de asistenul Mircea Nicoara. Contactat ieri de reporterii "Ziarului de Iasi", el a spus ca "e o realitate ca aceste persoane cu handicap sint costisitoare, reprezentind o povara sociala pentru societatea romaneasca": "Vrind-nevrind, toti bagam mina in buzunar si platim pentru ei la Casa de Asigurari de Sanatate", ne-a mai spus ieri Nicoara. "Nu mi s-a mai intimplat pina a***** sa fiu acuzat de asa ceva de studenti", a adaugat asistentul, punind totul pe seama unei altercatii avute pe o cu totul alta tema, in timpul seminarului cu un student al sau.
"Mircea Nicoara a laudat proiectul nazist de creare a unei rase pure"

Desi nu toti studentii prezenti la seminar au impartasit ideea profesorului, putini au fost cei care au luat atitudine in acest sens. Printr-un e-mail primit la sediul redactiei ziarului, a doua zi dupa seminar, un student a reclamat faptul ca ideile asistentului Nicoara nu sint tocmai demne de a fi facute publice in cadrul unei institutii publice de invatamint superior: "Mircea Nicoara a laudat proiectul nazist de creare a unei rase pure, prin eradicarea tuturor elementelor inferioare si ca lumea era mai buna a***** fara handicapati", scrie studentul, caruia nu ii vom divulga numele.
Si alti studenti ne-au spus ca s-au simtit lezati de discursul asistentului. "Am vrut sa-l intreb pe domnul profesor cine ii da dreptul de a lua viata cuiva din moment ce Dumnezeu a fost cel care i-a dat-o", a declarat o studenta prezenta la seminar, adaugind ca nu a mai avut ***** sa intervina deoarece asist. Nicoara a oprit orice eventuale comentarii dupa expunerea facuta: "Si cu asta am pus capat discutiei", l-a citat unul dintre studenti pe Nicoara.

"Orice discutie e permisa ca un exercitiu democratic" Informata asupra atitudinii asist. Nicoara din timpul seminarului, conducerea Facultatii de Biologie nu si-a exprimat un anume punct de vedere: "Nu am datoria si dreptul de a participa la activitatea didactica a cadrelor didactice daca nu sint solicitat", spune decanul facultatii, prof.dr. Ioan Bara. Cu toate acestea, decanul a admis faptul ca subiectul in sine merita comentat: "Este foarte dificil sa te situezi de o parte sau de alta, dar in spiritul crestin in care am fost crescut consider ca noi oamenii nu avem dreptul sa luam nici o viata pentru ca nu cream viata", a adaugat decanul. Acesta nu contesta insa faptul ca discutiile despre eugenie si efectele acesteia ar trebui sa nu se mai desfasoare intr-un mediu academic: "Orice discutie este permisa in mediul academic ca un exercitiu democratic. Una este sa discuti, si alta este sa iei o decizie", l-a aparat decanul Bara pe asistentul Nicoara. Aceeasi idee este sustinuta si de Mircea Nicoara, care considera ca nu le-a spus studentilor ca este bine sa-i ucidem pe oamenii cu handicap, ci doar le-a oferit exemplul urmat de alte state, in trecut, pentru a scapa de povara sociala a handicapatilor: "Nu le-am spus ca handicapatii ar trebui omoriti, ci doar am dat pur si simplu exemplul Spartei si al Germaniei, spartanii aruncindu-si de pe stinca nou-nascutii care pareau, la o prima vedere, sa nu fie sanatosi", s-a justificat ieri Nicoara. "Domnul profesor nu ne-a spus ca ar trebui omoriti handicapatii, dar ne-a indus aceasta concluzie", a comentat un student. Nicolae MANOLIU).
"Nimeni nu stie ce se poate intimpla cu un om si ce poate sa devina"

Discursul asistentului Mircea Nicoara de la seminarul de "Politici de mediu" ridica o problema. Este normal ca un cadru didactic sa faca apologia in public, fie si indirect, unor metode situate in afara legii? Unde se situeaza acest tip de atitudine? Este indreptatit asistentul sa isi expuna aceste convingeri in fata studentilor, in favoarea eugeniei si a rasei pure, in virtutea dreptului la libera exprimare? "Una e dreptul la libera exprimare, si alta e dreptul la viata, pe care nimeni nu il poate lua cuiva", crede prof.dr. Constantin Romanescu, medic psihiatru, membru emerit al Academiei de Stiinte Medicale. Constantin Romanescu a spus ca teoria eugeniei, sustinuta de Hitler, "este lipsita de ratiuni biologice pentru ca duce la disparitia unui anumit grup". Dar, mai presus de aceasta, a adaugat profesorul Romanescu, "viata trebuie respectata, indiferent ***** arata si cit de nenorocita este". "Nici o religie din lumea asta nu aproba intreruperea sarcinii macar. Esenta religiei e mila, compasiunea, ceea ce este, cred, foarte important. Nici o persoana cu o previziune geniala nu stie ce se poate intimpla cu un om si ce poate el sa devina. Nu poate nimeni sti ce e in simburele unei fiinte. Sa omorim handicapatii? E cit se poate de ridicol!", a spus prof.dr. Constantin Romanescu.

"Sint stupefiat sa aflu ca persoane care abordeaza asemenea opinii pot face parte din sistemul universitar din Romania"

Michael Shafir, membru in Comisia Internationala de Studiere a Holocaustului in Romania, specialist ξn problema antisemitismului postcomunist, profesor la Universitatea "Babes-Balyai" din Cluj-Napoca, ne-a declarat: "Sint stupefiat sa aflu ca persoane care abordeaza asemenea opinii pot face parte din sistemul universitar din Romania. Eugenismul, dupa ***** bine se stie sau ar trebui sa se stie, a fost primul pas care a dus la camerele de gazare in Holocaust.
Primele victime au fost asa-zisii Ťnedemni sa traiascať in societate. Doctrina si-a avut adeptii ei influenti in Romania interbelica, asa ***** poate se stie prea putin. O importanta carte a Mariei Bucur, aparuta in 2002 in SUA, este dedicata tocmai analizei doctrinei si a implicatiilor ei in perioada interbelica din Romania. Ar trebui neaparat tradusa. Dar asta nu ajunge. Se vor gasi, desigur, si de data aceasta cei dispusi sa apere Ťdreptul la libera exprimareť al unor asemenea persoane. Imi face impresia ca singurul lucru care se poate invata din istorie este ca nu invatam nimic din ea. Cu riscul de a fi, din nou, etichetat drept Ťcenzorť sau Ťanti-antisemitť (desi nu despre evrei este vorba aici), cred ca este de datoria universitatii unde preda aceasta persoana sa ia masurile necesare, iar daca acest lucru nu se va intimpla, este de datoria Ministerului Invatamintului sau celui al Culturii sa o faca. Cadrul legal exista, nu trebuie adoptata ŤOrdonanta de urgenta nr. 31 bisť". Michael Shafir face trimitere la Ordonanta 31/13/03/2002, pentru "combaterea incitarii la ura nationala, rasiala sau religioasa, la discriminare si la savirsirea de infractiuni contra pacii si omenirii" si care "reglementeaza interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob".

http://www.ziaruldeiasi.ro/local/iasi/01.ro.html

Niciun comentariu: